Spotlight

Hulp gezocht voor Wookiee en Koosje.

Het baasje van deze twee lieverds moet voor haar studie voor 5 jaar naar het buitenland. Zij wil haar twee katten graag meenemen, maar weet niet waar ze terecht komt in een toch niet heel diervriendelijk Middellandse Zee-land. Ze heeft haar familie en kennissenkring afgezocht voor “tijdelijke” opvang, maar tot op heden is dat niet gelukt. Als ze op deze manier een goed huisje kan vinden en als dat het beste is voor haar katten, wil ze, al is het met pijn in het hart, afstand doen.

Kunt u haar helpen deze jongbejaarden een plaatsje te geven?

Koos
KoosjeKoosje is een kater van bijna 14 jaar oud. Koos kwam een paar maanden oud bij mij. In zijn lange leven heeft hij al in veel verschillende huizen (met en zonder tuin) gewoond en heeft het altijd overal naar zijn zin gehad. Koos is een echte knuffelpoes. Hij zit graag op schoot en slaapt graag op bed aan het voeteneind. Koosje houdt van warmte en van mensen, de zomer vindt hij heerlijk en de winter besteedt hij graag naast de kachel of op schoot.

Twee jaar geleden is Koosje erg ziek geworden. Na veel onderzoek bleek hij een te hard werkende schildklier te hebben en neemt daar nu tweemaal daags medicijnen voor. Het gaat nu weer erg goed met hem. Hij zit prima in zijn velletje en rent iedere dag een paar keer als een kitten door het huis voordat hij weer tevreden op schoot kruipt.

Ondanks zijn leeftijd vindt hij spelen nog steeds erg leuk en geniet van het kijken naar vogels. Ook kan hij prima met kinderen overweg . Hij komt ze vriendelijk begroeten en als ze te druk zijn, kiest hij er voor om in een andere kamer te gaan liggen. In alle jaren dat ik Koos heb heeft hij nog nooit gekrabd of gebeten. Zelfs tijdens het spelen houdt hij zijn nagels ingetrokken.

Van honden houdt Koos niet. Met andere katten kan hij het soms wel en soms niet vinden. Dat hangt helemaal af van het karakter van de andere poes.

Wookiee
WookieWookiee is als poesje van 7 weken bij mij gekomen. Dat is nu bijna 13 jaar geleden. In de tussentijd heb ik Wookiee zien groeien van een schuchter, schuw katje naar een lieve knuffelpoes. De eerste 6 weken van haar leven heeft Wookiee nauwelijks mensen gezien. Met haar broertjes en zusjes is ze op een zolder opgegroeid en kwam enigszins vreemd van mensen bij mij terecht. Het heeft twee jaar geduurd eer zij voor het eerst op mijn schoot kwam zitten. Sindsdien heeft ze geleerd mensen meer te vertrouwen maar is in het beging nog steeds erg op haar hoede. Als ze je eenmaal vertrouwt, is ze ontzettend aanhalig en komt graag bij je op de bank liggen. Ze knuffelt graag en is ondanks haar al hoge leeftijd nog steeds erg speels.

Wookiee komt iedere ochtend als ik wakker wordt meteen een knuffeltje halen bij mijn bed en komt de hele dag door af en toe langs voor wat aandacht. Zomers is Wookiee veel in de tuin en ook ’s winters is zij degene die stoer in de sneeuw loopt.

Bij Wookiee ben ik altijd wat voorzichtiger geweest. Ze schrikt van harde geluiden en onverwachte bewegingen en als ik ga stofzuigen, zorg ik dat ze in een andere kamer zit. Daarom zou ze niet erg geschikt zijn voor mensen met (kleine kinderen). Wookiee is het meest gelukkig bij een rustig persoon en iemand die niet teveel van haar verwacht qua op schoot zitten. Hoewel ze dit uiteindelijk wel zal doen duurt het een tijdje voordat ze je vertrouwt. Met honden kan Wookiee niet goed overweg.

Samen of apart ?
Ze zijn al 13 jaar samen. Hoewel Wookiee veel sterker is, is Koos toch de baas in huis. Desondanks is Wookiee wel degene die de tuin het beste verdedigd. Hoewel Koos nog steeds wel een poging waagt als er een indringer komt, is Wookiee degene die het echte vechtwerk verricht. Ze zijn al sinds jaar en dag dikke maatjes. Toen Wookiee haar eerste (en enige) nestje had heeft Koos als lieve ‘oom’ geholpen met het verzorgen van de kittens. Ze slapen veel samen en kunnen ook lekker gek doen als ze daar zin in hebben. Ondanks hun vriendschap zou het best kunnen zijn dat Wookiee opbloeit als Koos er niet is. Ooit heb ik Koosje een paar daagjes als muizenvanger uitgeleend en Wookiee was toen opeens veel meer aanwezig. Het zou heel fijn zijn als mijn twee lieve dieren bij elkaar kunnen blijven, maar als zij apart van elkaar een fijn huisje krijgen, heb ik daar vrede mee.

Ik wil ze natuurlijk het liefst meenemen en als die mogelijkheid er is, zal ik ze zeker over laten komen. Daarom zou een tijdelijk tehuis, totdat ik zeker weet dat ik een goed appartement heb en er een goede dierenarts in de buurt is, ook een oplossing voor me zijn.

Mocht ik afstand moeten doen, dan zou ik graag af en toe horen hoe het met mijn twee maatjes gaat.

Deze keer aandacht voor een belangrijke functie van onze stichting die zelden naar buiten komt:

Wij worden zeer geregeld benaderd door de Amsterdamse afdeling van de Dierenbescherming, door GG & GD, Mentrum, de Jellinekkliniek, verpleeg- en verzorgingstehuizen, maar ook door particulieren met de vraag of wij kunnen helpen met crisisopvang. Bijna altijd gaat het dan om bijzondere en acute situaties met meestal oudere, getraumatiseerde en gestreste dieren. Omdat wij uitsluitend werken met thuisopvang in pleeggezinnen is zo’n opvang het meest geschikt voor deze dieren met een moeilijke thuissituatie.

Om u een indruk te geven stellen wij u een paar van deze dieren voor: Een ernstig zieke dame kon niet meer voor haar dieren zorgen. Zij deed afstand van haar 2 katten, die nu genieten van veel aandacht in een pleeggezin en binnenkort geplaatst kunnen worden. Voor haar vissen vonden we een plaatsje in de huiskamer van een psychiatrische dagopvang. Haar hond is op dit moment nog bij haar vrienden, maar wij zullen helpen bij het vinden van een nieuw huis.

Shaggy Theo
Shaggy Theo

Bij een huisuitzetting werden ook twee katten dakloos. De familie is ontzettend gehecht aan de dieren, maar heeft geen geld voor langdurige pensionopvang in een asiel of pension. Bovendien is het vakantie en er is geen plaatsje te vinden, ook niet voor kortere tijd zodat een oplossing gezocht kon worden. De deurwaarder had eerder contact gehad met onze stichting en gaf informatie door.
De dieren zitten nu bij een pleeggezin dat het allemaal zo zielig vond en de katten in haar eigen groep heeft opgenomen. De katten kunnen bezocht worden door hun baasjes en vooral voor de kinderen is het een hele geruststelling dat de ze niet wegens geldgebrek hoefden te worden afgestaan.

Eén van onze donateurs, een alleenstaande oudere dame, kreeg medische problemen en moest opgenomen worden. Zij weigerde dit omdat haar twee hondjes alleen thuis zaten. Beide hondjes zitten nu in een pleeggezin en hebben het reuze gezellig met twee andere honden.

We werden in een weekend opgebeld door een hotel, waar twee lieve, maar wat schuwe katten in een kamer werden gevonden. De dieren waren van iemand die met spoed in een ziekenhuis was opgenomen.
Het  asiel was dicht en de medewerkers van het hotel zijn op internet gaan zoeken en zo bij ons terecht gekomen.
We hebben de dieren opgehaald en in een pleeggezin geplaatst. Het baasje is gevonden en de dieren kunnen waarschijnlijk binnenkort terug naar huis.

Shaggy Theo
Snowy Turtle

De Dierenbescherming afdeling Amsterdam werd ingeschakeld toen iemand naar een verpleegtehuis moest en meerdere honden in huis bleek te hebben. Eén van de hondjes was door een akelige oogziekte praktisch blind geworden. Hij werd aangevallen door één van de andere honden en kon zichzelf niet verdedigen. Het had daarnaast veel pijn en eigenlijk moesten beide oogjes verwijderd worden – een dure operatie met een langdurige verpleging en “heropvoeding” om het dier te leren omgaan met zijn blindheid. Terug naar huis kon hij immers niet.

Of wij kunnen helpen? Natuurlijk. Een dierenarts opereerde tegen zeer gereduceerd tarief, de Dierenbescherming betaalde die rekening en wij namen Toby onder onze hoede. In een kleine roedel werd hij volledig geaccepteerd en knapte helemaal op.
Inmiddels is hij geplaatst in een gezin, is hij de beste vrienden met zijn nieuwe hondenmaatje en weet zich prima te redden.

Shaggy Theo
Toby Boris

We werden gebeld door een dierenarts: een jonge kater is van een balkon gevallen en heeft een ingewikkelde breuk aan een voorpoot. De eigenaar heeft geen geld voor operatie en de kat wordt aangeboden om te laten inslapen. Het betreft hier een jong, prachtig en vooral lief dier en de dierenarts kan in het weekend de Dierenbescherming of het asiel niet bereiken. Uiteraard bieden wij hulp. Na een bijdrage in de kosten doen de eigenaren afstand, de breuk wordt operatief gefixeerd met pennen en na een weekje observatie bij de dierenarts, wordt de kat opgevangen in een pleeggezin: 6 weken in een bench voor de verplichte rust – arme jonge kater – daarna voorzichtige revalidatie. Met enkele weken ziet u Boris op dierenasiel.com staan om geplaatst te worden.

We krijgen vaak dieren aangeboden waarvan “wegens allergie” afstand moet worden gedaan. Lang niet altijd is dit de echte reden, maar we proberen in het belang van de dieren toch altijd te helpen.
Vaak vinden we een oplossing, maar soms zijn er toch wel heel speciale gevallen.
Zoals de prachtige jonge herder met zijn vriendje Huppel sinds jonge leeftijd woont in een lief gezin met vader, moeder en drie al wat grotere kinderen.
Moeder kreeg ernstige astmatische klachten en na een acute ziekenhuisopname bleek dat ze langzaam een allergie had opgebouwd. Het doet ze heel veel verdriet want er is geen andere oplossing dan afstand van de dieren te moeten doen. Zij zoeken een heel speciaal tehuis voor hun lieve gezinsgenoten.

Shaggy Theo
Huppel & Sheru Sheru

Via de Dierenbescherming, dierenartsen of bijv. de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten krijgen wij geregeld dieren aangeboden die oud en thuisloos en soms ziek zijn maar niet ernstig lijden.
Die worden bij een pleeggezin dan rustig oud, verzorgd maar vooral vertroeteld.

Wilt u zo’n “speciaaltje” misschien een warm onderdak geven omdat u de eventuele extra kosten voor dieetvoer of medicijnen kunt dragen of wilt voor zo’n lieverd als pleeggezin tijdelijk zorgen totdat wij een nieuw baasje hebben gevonden, neem dan alstublieft contact op met onze coördinator.

Shaggy Theo
Karel Elmo

 

gastenboek asieldieren in the spotlights gastenboek