Info & Tips
terug naar info & tips
Degoe
Een degoe nemen.
Degoes zijn afkomstig uit Chili, waar ze in het wild in grote groepen leven. Als huisdier moet je er dan ook minimaal twee nemen. Het zijn beweeglijke en nieuwsgierige beestjes, die wel wat op gerbils lijken, maar dan groter (met staart 25-30cm). Hun vacht is bruin- grijs en, hun tanden oranje. Als dagdieren zijn ze vooral aan het begin en eind van de dag erg actief. Ze houden van klimmen, springen, graven en slepen met allerlei spulletjes. Het zijn geen knuffeldiertjes en ze worden nooit zo tam als een tamme rat of een cavia, daarom is het geen geschikt huisdier voor het jonge kind.

Dier Geslachtsrijp Draagtijd Jongen Aanschaf vanaf Hoe oud?
Degoe 3-4mnd ca 12wkn 2-9 8 wkn 5-8 jaar

Verzorging, voeding, huisvesting
Degoes hebben een ruime kooi nodig, die ook bij voorkeur hoog (min. 60cm) dient te zijn met mogelijkheid tot klimmen. Hij moet van metaal of glas zijn, omdat degoes verwoede knagers zijn, die zelfs door kunstof heen komen. Let bij metalen kooien op, dat de spijltjes niet te ver uit elkaar zitten. De bodem moet je met houtkrullen bedekken. Gebruik geen zaagsel, hooi of dennenhout. Erg geschikt zijn houtkrullen van berkenhout. Deze bodemlaag moet regelmatig verschoond en ververst worden (minimaal eens per week). In de kooi dient verder voldoende klim-en knaagmateriaal aanwezig te zijn, evenals een beschut plekje, waarin ze zich terug kunnen trekken. Degoes baden graag in chinchilla-zand, dus of en toe een bakje hiervan wordt gewaardeerd. Wat betreft voeding is een speciaal degoevoer het beste, maar dat is niet gemakkelijk te krijgen. Je kan ook een combinatie van caviavoer en chinchillavoer geven. Hooi vinden ze lekker en is ook belangrijk voor ze, dus dat moet altijd aanwezig zijn. Omdat degoes nogal gevoelig zijn voor suikerziekte mogen ze geen voer met suikers erin eten, dus ook geen fruit, rozijnen ed. Ook pinda's en zonnebloempitten e.d. zijn slecht voor ze, dus die mag je hoog-uit af en toe als snoepje geven. Voor alle knaagdieren is een waterflesje, dat aan de kooi of deksel hangt het beste. Handige flesjes zijn in de dierenwinkel verkrijgbaar. Pak het dier altijd rustig op (met twee handen opscheppen) en nooit aan de staart!

Degoe en dierenarts
Met een degoe hoef je alleen naar de dierenarts voor castratie of als het dier ziek is. Om dat op tijd te merken moet je de dieren regelmatig een goed bekijken; is hij tierig, schoon, is de vacht mooi glanzend, geen kale plekken, zijn de oogjes en oortjes goed schoon, geen rare bulten, geen vliegen in de kooi, tanden en nagels niet te lang. Degoes zijn bevattelijk voor suikerziekte, een aandoening die bij hen (nog) niet behandelbaar is. Wel kan je mogelijke suikerziekte voorkomen door het dier zo min mogelijk suikers en vetten te geven. Oudere dieren kunnen last van staar (cataract) krijgen. Krijg/neem je een nieuw dier, zet het dan niet meteen bij de andere dieren maar laat het eerst op besmettelijke ziektes controleren bij je dierenarts.

gastenboek asieldieren in the spotligt gastenboek